Innan du går vilse i Amsterdam!

Varför är Amsterdam så fantastiskt? Det är svårt att säga exakt varför, du måste leva där för att förstå. Staden är mycket kulturrik, innerstan är mycket vacker och nattlivet är – hur ska jag förklara det – suveränt. Kan det bero på alla coffee shops och den toleranta synen på sex? En del av det fina med Amsterdam kan rentav bero på Holländarna. Generellt är de toleranta, hyggliga, generösa och fördomsfria. Så det måste bero på holländarnas humör kombinerat med Amsterdams historiska och moderna sevärdheter, det skulle i alla fall vara en förklaring till varför Amsterdam är en så fascinerande stad.Att utforska stadens butiker, kafeer, restauranger, parker och gator är kul. Staden är mångkulturell och kompakt och lätt att förflytta sig i, antingen genom att gå, cykla, båt, spårvagn eller buss. Men definitivt inte med bil.

På 60-talet var Amsterdam Europas hippie huvudstad. Nu har staden och Holland en ledande roll när det gäller liberalisering av aktuella frågor gällande homosexualitet och dödshjälp. Många tror fortfarande att Amsterdam står för fri kärlek, fria droger och ett fritt liv. Staden har arbetat hårt för att förändras från ett hippie-paradis till ett kosmopolitiskt och internationellt affärscentrum. Men Amsterdam är fortfarande annorlunda. Det är inte lätt att få Amsterdam-bor att följa ett restriktivt tänkande gällande handel och industri.Lyckligtvis är ett fritt leverne och ett fritt tänkande högt prioriterat i Amsterdam.

Den här staden kommer att förtrolla dig.... Snabbt ! P g a dess sammansättning och särdrag, gamla och nya. Gå och utforska den. Men den största tillgången i Amsterdam är kanske invånarna. Alla Holländare försöker att prata åtminstone ett främmande språk – många pratar engelska flytande – och är vänliga mot besökare.

Både staden och dess människor kommer att göra ditt besök i Amsterdam till en minnesvärd upplevelse!

Historia
Om du är intresserad av Amsterdams historia, kan du besöka "The Miracle of Amsterdam" på Cultural Centre Pompoen, (Spuistraat 2), vilket bara är några minuters gångväg från Central Stationen. Den audiovisuella presentationen visar Amsterdams social ekonomiska historia. Det är en ganska imponerande upplevelse för både ögon och öron. Vi rekommenderar ett besök. Föreställningen är både på holländska och engelska.


Att bo i Amsterdam

Boende
Under de sista 50 åren har Amsterdams invånare minskat från 835,000 till 731,000. 1950 hade staden 223,000 hushåll (bestående av hus och lägenheter), den första januari 2000 hade antalet ökat till 369,000. Men, trots nya bostadsprojekt och byggande av nya hus söker ca 100,000 Amsterdam-bor bostad. Det är ganska vanligt i de flesta stora städer att bostäder är en bristvara. Efter andra världskriget var det en generell brist. Det var svårt att hitta en bostad, både för familjer, singlar och äldre. Efter några år blev det en förbättring för familjerna. Amsterdam byggde mer än 100,000 nya bostäder, men många familjer sökte och fann bostad i närliggande städer som Purmerend, Hoorn och Almere. Den här utvandringen matchade med tillströmmningen av nya människor som kom hit för att studera och arbeta. Medeltalet personer per hushåll i Amsterdam är idag 1,98. (Juni 2000), Mer än hälften av alla hushåll i Amsterdam består av singlar.


Olika sorters bostäder.
Mer än hälften av alla bostäder i Amsterdam ägs av stora bostadsbolag. Privata hus (som kan köpas) består av 17%. Under slutet av 80-talet prioriterade man lågbudget hus i Amsterdam. Vilket resulterade i att många människor tillhörande övre medelklassen lämnade staden. Den nuvarande ideologin är att skapa varierande byggnader. Det växer hela tiden fram nya områden som Sloten, the Eastern Port Area, the south banks of the IJ och IJburg. Av de nya byggnaderna är 70% möjliga att köpa eller hyra till ett högre pris. För redan existerande områden planeras en förnyelse de kommande åren.

Områden I Förorterna
Före andra världskriget planerade stads-arkitekterna att utveckla ett system för områdena i förorterna. Efter kriget utvecklades omedelbart ett storskaligt byggnadsprojekt. Det var förorter som Slotermeer, Slotervaart, Geuzenveld, Osdorp och Overtoomse Veld i den västra delen av staden. Buitenveldert i de södra delarna, och i de norra Nieuwendam och Banne Buiksloot. Många förorter kännetecknas av lågbudgethus. Bostadsbolagen utökades med tusentals nya bostäder. Buitenveldert var det enda området med mer privata hus, som både kunde köpas och hyras.

Bijlmermeer
Den sista förorten som byggdes ut var Bijlmermeer, i den sydöstra delen av staden, i början av 70-talet. Arkitekterna trodde att de hade designat ett perfekt ställe att bo på, med separerade stigar och vägar för fotgängare, cyklister och bilar. Det var det första området i Amsterdam som fick en tunnelbanestation. Och det fanns garage för bilarna! Höghusen stod runt en park. Hursomhelst, Bijlmermeer misslyckades med att uppfylla förhoppningarna. Att hitta hyresgäster till 13,000 förortslägenheter visade sig vara svårt. Hyrorna var höga, och det var också konkurransen från närliggande områden, som låg utanför stadens gränser. Det slutade med att Bijlmermeer blev en tillflyktsort för grupper som hade svårt att hitta en bostad i Amsterdam. Nyinflyttade "campade" i Bijlmermeer bara för att flytta så fort som möjligt när de hittat något bättre någon annanstans. Många lägenheter förblev tomma och många människor flyttade.Under loppet av några år steg de sociala problemen och kriminaliteten ökade. Nu, inte äns ett kvarts sekel efter att det byggdes, måste Bijlmermeer förnyas. Ca 3,000 fina lägenheter har rivits. Ytterligare 8,000 kommer att förnyas och förbättras. Och några kommer att få ett rejält "ansiktslyft", men – ett litet minus – priset kommer också att stiga. Det är nödvändigt att bygga mer varierande byggnader i Bijlmermeer, och naturligtvis åstadkomma ett mer varierande samhälle. Lägre hus kommer nu istället att ta höghusens plats. Vid planeringen fastställdes att ideen om strikt separation av olika trafiktyper skulle överges. Till dagens datum, (Juni 2000), har förnyelsen av Bijlmermeer utvecklats betydligt.

Nya projekt
Nyare områden, byggda efter Bijlmermeer, är av en annan typ. Lägre hus hellre än höghus, eller byggnader på olika plan. Det är fler hus man kan köpa och mycket som går att hyra av privata hyresvärdar. I de västra delarna i området Sloten har 5,300 nya hushåll byggts på det sättet. Det byggnadsprojektet är så gott som klart. Nya hushåll byggs i västra Amsterdam, i Middelveldsche Akerpolder. Detta är det sista tillgängliga området i den delen av staden. Hur som helst, man har nya ideer att utveckla den gamla hamnen i de östliga delarna av staden. Den gamla 1800-tals hamnen har blivit oanvändbar. Hamnen har istället blivit en plats för nya byggnader. The KNSM Island har nu blivit helt sanerad. Byggnader på the Java Island är fortfarande under uppbyggnad och det samma gäller Borneokade och Sporenburg. Arbete har redan startats på ett antal konstgjorda öar mittemot Diemerzeedijk. Det nybyggda området, IJ-burg, med 18,000 hushåll kommer att ligga i närheten av innerstan. Grunden har redan lagts (2001), och de första hyresgästerna kommer att flytta in i sina nya hem 2002.

Omkring 1969 var det uppenbart att ett stort antal byggnader från 1800-talet i ett arbetarklass område var i mycket dåligt skick och saknade modern standard. Husen var för små för att rymma en familj och det saknades utrymme för hushållsmaskiner som tvättmaskiner och kylskåp. Dessutom saknades dusch och badmöjligheter. Det var dags för en modernisering. Det resulterade i en förbättring. Grundregeln var att människor skulle återvända för att leva i sina egna områden. Därför var hyrorna tvungna att bli acceptabla. Längsmed 1800-tals områden som Kinkerbuurt, Dapperbuurt och De Pijp, kontrollerades bostadsområdena av stora bostadsföretag och blev renoverade efter samma mönster. Det viktigaste var att renovera istället för att riva och bygga nytt. Några praktexempel finns i Spaarndammer district och på Pieter Lodewijk Takstraat, de är byggda i gammal Amsterdam anda. Efter restaureringen blev de fastigheterna klassificerade som viktiga arkitektiska monument. Nu närmar sig en ny modernisering, en återupplivning av själva staden. Det viktigaste är att förstärka vissa områden av Amsterdam genom att öka kvaliteten och förbättra miljön. Det kommer att innebära en större variation mellan små och stora hus, och billiga och dyra hus. Efterkrigstidens förorter kommer också att ingå i planeringen av en modernare stad.


Fördelning av bostäder
Idag hjälper the City Housing Service bara personer med sociala eller medicinska problem eller personer med brådskande behov. Alla andra som s$ker bostad måste kontakta the Amsterdam housing co-operatives direkt. De arbetar tillsammans i Woningnet Organisation för att öka antalet möjliga bostäder i området så fort som möjligt.

Droger
Amsterdam är känt för sin toleranta attityd gentemot svaga droger. Svaga droger är inte lagliga i Holland, vilket många tror, men mindre mängder hasch och marijuana tolereras. Generellt kan man säga att Amsterdams inställning till droger är pragmatisk.

Hard drugs och soft drugs
Hollands drogpolicy skiljer sig ganska mycket från andra länders. I Holland gör man en skillnad mellan hard drugs och soft drugs. Den här skillnaden har bevarats sedan en legalisation 1976 då innehav av hard drugs kriminaliserades och mindre mängder soft drugs (max 5 gram) accepterades. Amsterdam har ca 300 välkända coffee shops där man kan köpa soft drugs. 1996 fick den första coffee shopen licens. Slutligen blev "Coffee Shops" lagliga och var inte längre något som bara accepterades, som från början. Amsterdam – och resten av Holland - bestämde att användandet av droger är mer ett hälsoproblem än något kriminellt. Coffee shops är ett sätt att hålla haschrökare borta från den undre världen.

Soft drugs
Mer än hälften av alla coffee shops är belägna i innerstan. Du kan gå dit och köpa ditt hasch eller din marijuana. En påse kostar 12,50 Euro, (Priset har, konstigt nog, varit detsamma de senaste tjugofem åren!), och ju bättre droger du vill ha, ju mindre får du. Det finns många olika sorters hasch och gräs. Så låt dig inte skrämmas av menyn. Hasch finns huvudsakligen i två varianter: ljus och mörk. Det svarta är lite starkare. Det hemodlade holländska gräset är vanligtvis starkare än annan marijuana.Du kan även köpa färdigrullade joints i coffeeshops. Då besparar du allt krångligt rullande.

Det enda kravet för att kunna köpa soft drugs är att du måste vara minst 18 år. När du ska köpa droger rekommenderar vi att du skall handla i coffeeshops, det är lätt att bli lurad när du köper på gatan. Man måste kunna bevisa att man är över 18 och det krävs ofta leg.

Coffeeshops
Förr var ofta Coffeeshops skumma och otrevliga ställen, men så är det inte längre.Nyligen har ett antal mysiga coffeeshops öppnat med biljardbord, internet, spelhallar, DJ:s, musik och trevlig inredning. Ett sånt ställe är Abraxas intill the Dam Square. Nerför the Vorburgval till en liten sidogata som heter Jonge Roelensteeg. Du kan inte missa det, det hänger en stor neonskylt över ingången. Stället är större nu än det var för några år sedan och det har en trevlig exotisk atmosfär med flera våningar, inkluderat ett DJ-rum. Ta gärna en titt på deras coola hemsida: www.abraxas.tv De kom trea på Cannabis Cup. En annan bra coffeeshop är Rokerij på Lange Leidsdwarsstraat 41, nära Leidseplein. De vann Cannabis Cup för den bästa coffeeshopen 1999/2000. Men slösa inte bort tid på att besöka deras hemsida...!

Smart drugs
Många droger är antingen klassificerade som hard drugs eller soft drugs, men det finns även en grupp som kallas "smart drugs", och som inte passar in i någon kategori. De innehåller örter och naturprodukter och det sägs att det ger extra energi, har en lugnande effekt eller ger en bättre sexuell upplevelse. De är lagliga och smart drug shops är spridda över hela världen. Det inkluderar även Amsterdam, men som du kanske förväntat, är de lite annorlunda. De finns även hallucinogena svampar att köpa där.

Conscious Dreams (Kerkstraat 117),
The magic Mushroom Gallery (Spuistraat 249)
Och Kokopelli (Warmoesstraat 12)

är några ställen som du kan besöka för att tillfredställa ditt behov efter smart drugs eller magiska svampar.

Prostitution
1997 presenterade the Ministry of Justice ett nytt förslag till en förbättring av Artikel 250 i Dutch Criminal Code, till den holländska regeringen, och 1999, efter nästan 20 år, beslutade den Andra Kammaren att acceptera förslaget och stoppa det allmänna förbudet gällande bordeller. Den nya lagen började gälla fr o m den 1 oktober 2000 och efter det började kommunerna utfärda licens för att driva bordell verksamhet. Holland är välkänt för sin toleranta inställning gentemot prostitution och avkriminalisering av prostitution. Det har lett till att bordell verksamhet har blivit lagligt efter så bra avtal som möjligt. Amsterdam var en av de städer som glatt välkomnade lagändringen. Fast prostitution har länge varit accepterat i Amsterdam som en social verklighet som tillhörde storstadslivet. Slutet av bordell förbudet innebar möjligheter att introducera ett licens system för prostitution. Lagändringen har sex viktiga huvudpunkter:

Ø Kontrollering och regulering prostitution
Ø Förbätting av motåtgärder mot ofrivillig prostitution
Ø Skydda minderåriga mot sexuellt utnyttjande
Ø Bevara de prostituerades ställning
Ø Avkriminalisera sexindustrin
Ø Bekämpa illegal utländsk prostitution i Holland

Prostitution i Amsterdam finns i många varianter. Det olika varianterna är anpassade till de prostituerades ställning och intressen. Klassifikationen av de olika varianterna är baserade på två saker: öppet på gatan och under mer kommerciella former. I allmänhet betyder den mer öppna prostitutionen större självständighet för de prostituerade, medan klubbar, privata hus, erotiska massage institut och SM-klubbar ger mindre utrymme för självständighet – ibland helt och hållet – i gengäld garanteras de säkerhet och anonymitet på klubbarna. Den genomsnittliga verksamheten är escort-service och hem prostitution. Fönster prostitution är belägen i områden i Amsterdam som inkluderar Burgwallen och delar av Spuistraat och De Pijp. Den rådande inställningen i Amsterdam förhindrar att fönsterprostitution utvidgas. För att undvika en spridning av veneriska sjukdomar, får de prostituerade mängder av information och hjälp gällande sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns t o m polikliniker för de prostituerade. Bordell verksamheten måste även följa de allmänna lagarna, gällande brandsäkerhet, störande oljud, och hygien. Dessa faktorer är också inkluderade i anslaget som talar om att ägaren måste vara passande att driva en sådan verksamhet, vilken starade att gälla den 1 januari 1996.

Street prostitution
Den 2 januari 1996 öppnade Amsterdam ett speciellt område på Theemsweg där prostituerade kunde bjuda ut sig. Det är öppet mellan 21.00 till 03.00 följande morgon. På andra tider är prostitution på allmän plats förbjudet. Inom området har man något som kallas "lounge project" , där prostituerade kan träffa sina kolleger och relaxa en stund. De kan även konsultera skyddsombud från olika sociala och hälso myndigheter, angående skyldigheter och rättigheter. En läkare och sköterskor från the city health service ger råd i the lounge två gånger i veckan. De prostiterade erbjuds fria eximinationer om veneriska sjukdomar. De kan köpa kondomer, och de kan byta ut gamla kanyler mot nya. En gång i veckan har polisen en förtrolig diskussion, då det ges möjlighet för de prostituerade att prata med en polis. Området kring Theemsweg är omgivet av grindar och staket för att undvika att aktiviteterna sprids till ett större område. En permanent tillsyningsman är ansvarig för skötsel och underhåll. En speciell polisstyrka är i området varje kväll för att garantera säkerheten. Egentligen är det bäst med egen bil, men om du är desperat och inte har något emot att betala för en taxi...kör på!

Red Light District
Amsterdam är vida känt för Red Light District. Den berömda delen av Amsterdam täcker ett stort område i den äldsta delen av stan.Ta gärna en titt där,området är unikt! Det består av gamla byggnader och kanaler och mellan de prostituerade hittar du mängder av pubar, kafeer, coffeeshops och intressanta ( ! ) mötesplatser.

Naturligtvis är huvudattraktionen de nästan nakna flickorna som visar upp sig själva i fönster, upplysta i neon. Flickorna är i alla åldrar och kommer från alla delar av världen, med olika utseende. Vi är säkra på att du kommer att hitta en kvinna i din smak!

Prostitution, (hoertjes), är helt lagligt och de anställda att möjlighet till läkarvård, så du är på den säkra sidan! De har även ett eget fackförbund; the PIC. (Prostitution Information Centre). Du kan betala för ett besök, och vara säker på att få svar på alla dina frågor. Du kan även titta på deras utställningsföremål och köpa kondomer och erotiska oljor.

De smala gatorna i The Red Light District är fulla dag som natt. Under de mest hektiska timmarna - 21.00 – 03.00 – kan du ibland få vänta. Kom ihåg att det är förbjudet att ta kort på damerna, och du kommer definitivt att få problem om du försöker. Så använd inte kameran här!

Andra attraktioner i the Red Light District är längs med kanalerna. Här kan du hitta Live Sex Show etablissemang. The Casa Rosso och the Banana Bar är välkända exempel. Theatre Casa Rosso (Oudezijds Achterburgwal 106) förser dig med en koreografi, sex föreställningar presenterar attraktiva män och kvinnor på en tom teater. Om du är ute efter något häftigare skall du gå till the Banana Bar (Oudezijds Achterburgwal 37). Här serverar nakna flickor drinkar mellan sina erotiska uppträdanden, inklusive ett banan nummer. Hidden away är ett antal bordeller anpassade för en mer omdömesgill klientel. Vissa av de har funnits i många år i de vackra husen längsmed kanalerna och några är inriktade på SM (Sado Masochism), Hedonism och annat kinky sex. Den mest kända och exklusiva bordellen i Amsterdam är Yab Yum (Singel 295). De erbjuder även escort service och kan erbjuda dig en "date".

Amsterdam är också känt för dess pornografi.Du kan verkligen hitta det överallt i staden. Bredvid det vanliga sortimentet av videos, tidningar, sex hjälpmedel och leksaker, finns det alltid något nytt och ovanligt att titta på. Du kommer att hitta leksaker för straight och gay sex, men också för kinky sex inkluderat SM, tidelag och barnpornografi (olyckligtvis!) Många av sex butikerna har privata bås, där du kan titta på videos.

En mycket populär gata i the Red Light District är Warmoesstraat efter den kan du hitta ett antal gay barer och biografer. Men det är inte några exklusiva gay barer, på Reguliersdwarstraat och de små gatorna runt Rembrandtplein är mycket populära i gay kretsar.

The Red Light District är också ett mycket bra ställe att hitta kina mat, speciellt på gatorna runt Nieuwmarkt. Intill restaurangerna finns andra kinesiska företag inkluderat en välsorterad stormarknad mittemot Waag, nära Nieuwmarkt.

Men se dig om i Amsterdam, för staden har mycket, mycket annat, som är väl värt ett besök.

Sightseeing
Dam Square
60-talets flower power i Nederländerna var förknippat med the ´Damslapers´, ett gäng hippies som campade på the Dam square. Nu är platsen mindre uppseendeväckande, men det är fortfarande en central punkt i staden. Det var där staden föddes: på en damm mittemot River Amstel. Ta en promenad från Central Station och du kommer att vara där inom 10 minuter.

När du kommer till Dam Square, kommer du genast att se människor och duvor. Hundratals av dem. Sveper ner och landar på vilken olyckligt lottad turist som helst, som har en liten bit bröd. Vad du skall titta efter är en folkmassa runt något du inte kan se. Gå och se efter vad det är. Det kan vara gycklare med marionetter. Eller skådespelare som ser ut som statyer. Du kan träffa på en medeltida riddare i en magnifik rustning, en japansk porslinsdocka eller en ren, vit renässans oskuld i sten.

The Royal Palace
på the Dam Square har blivit designad av master builder Jacob van Campen som rådhus. Vilket det blev fr o m 1808 när Napoleons bror Louis Bonaparte regerade över Holland i 5 år. Han tyckte att byggnaden passande för en kung. Sen dess har det varit det officiella palatset för den holländska kungen och drottningen och används vid mottagningar och stadsbesök. Sommartid erbjuds guidade turer i palatset.

The Nieuwe Kerk
är berömt för sina vackra utställningar. Det har blivit berömt för sina utställningar som presenterar kulturella skatter i avlägsna länder, och olika religioner i andra kulturer. Nieuwe Kerk ligger precis bredvid Royal Palace. Bara själva byggnaden är väl värt ett besök. Det är en av de äldsta kyrkorna i Amsterdam, och används även vid kröningsceremonier av holländska monarker. En gång om året hålls en ceremoni till minne av krigets offer under 1900-talet i kyrkan. För mer information: www.nieuwekerk.nl (på engelska och holländska)

I mitten av the Dam står ett monument som invigdes av den förre drottningen av Holland, Juliana, 1956. Det är ett minne av befriandet av Amsterdam från den tyska ockupationen under andra världskriget. En fin dag ser man folk som sitter på trappan upp till monumentet.

Kanaler
Amsterdams innerstad består av kanaler och vackra kanalhus. De är en av de främsta attraktionerna i “Nordens Venedig”. Det är vackra att titta på under dagen (speciellt en solig dag), men på nätterna är de nästan ännu mer fängslande, eftersom många av husen och broarna är utsmyckade med belysning. De fyra centrala kanalerna runt ´grachtengordel´ är Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht och Singel. Av de mindre kanalerna är Brouwersgracht, Bloemgracht och Leliegracht mycket vackra.

Lite historia
All Amsterdams historia handlar om vatten. Staden grundlades på medeltiden med en klunga baracker vid floden Amstel. Eftersom floder vanligtvis förstör byggnader, beslutade man att bygga en fördämning tvärs över floden. Nu började en lång och frimodig process som fick staden att expandera, inte genom byggandet av vägar, utan genom utgrävandet av kanaler. Största delen av Nederländerna ligger under havsnivå – på vissa ställen så mycket som åtta meter – och i Amsterdam finns nästan ingen mark. Grunden består av vatten. Man var tvungna att rådfråga experter när man skulle konstruera husen så att de verkligen skulle flyta. Detta betyder att vattnet inte bara bestämde hur staden skulle se ut, det bestämde även dess storlek. På 1600-talet, när Amsterdam var på sin topp inom världshandeln, arbetade man fram en brilljant plan för att lätt kunna utvidga staden, den fungerar även idag.

Det bästa sättet att uppleva de vackra kanalerna är, (självklart), på vattnet. Du kan antingen hyra en vattencykel eller en båt. Ta med dig din egen båt, eller ta en kanaltur med ett av de många Tour Companies. Om du verkligen vill uppleva något speciellt, varför inte hyra en Saloon Boat för en fängslande middag med levande ljus längs kanlerna !

Kanal cyklar
Hyr en padal båt eller ‘kanal cykel’ och trampa dig runt på kanalerna. Detta är ett fantastiskt sätt att se de gamla kanalhusen och du får bra med motion. ‘Cyklarna’ har fyra säten och markiser att fälla över om det skulle regna. Det finns fyra olika uthyrningskontor: framför Westerkerk, på Leidseplein, framför Rijksmuseum och på Keizersgracht (nära Leidsestraat bron).

Kanal kryssningar
Om du inte vill cykla runt på kanalerna kan du istället ta en kanalkryssning. När du tar en kanalbåt på natten får du en fantastisk upplevelse. Broarna över kanalerna och floden Amstel är upplysta med hundratals lampor. Du kan ta en kanaltur från hamnen mittemot Central Station, the Damrak eller Rokin. Men kom ihåg att det är en typisk turistgrej att ta en tur med en kanalbåt !

Om du känner för något mindre kommerciellt, gå till Saint Nicolaas Boat Club. En litet företag som har två små öppna båtar. Det får bara plats elva passagerare och du får gärna ta med egna förfriskningar. De visar dig delar av Amsterdam, dit inga andra turistbåtar går. Du kan få mer information på Leidseplein Theater, Leidseplein 12.

Begijnhof
Precis efter Amsterdams största shoppinggata (Kalverstraat) kan du hitta Begijnhof. En avskild gårdsplan med gamla hus, en innergård och engelska kyrkan. Det en en tyst tillflyktsort från den bullrande staden. Begijnhof hittades 1346 av Saint Ursula och användes för att husera tillgivna kvinnliga lekmän, som utförde religiöst arbete åt det närliggande nunneklosteret. Under 1600- och 1700-talet renoverades de flesta husen. Det enda medeltida trähuset som fortfarande existerar i orginal är nummer 34. Idag är Begijnhof fortfarande det äldsta huset. Gå och se det! Du kan nå det genom en port från Spui eller från det närliggande Amsterdams Historiska Museum. Museet (Kalverstraat 9 / Nieuwezijds Voorburgwal 357) är beläget i ett gammalt barnhem från 1600-talet. Och det förser dig med mängder av historiska fakta om Amsterdam. Det har blandat innehåll och museet har intressanta utställningar. Du kan besöka deras hemsida, men den är bara på holländska: www.ahm.nl

Leidseplein
Leidseplein är en av de livligaste platserna i Amsterdam.Här hittar du en mängd barer, restauranger, kafeer och coffeeshops, men även Stadsschouwburg (Amsterdams teater), biografer och andra kulturella evenemang. Under sommaren är halva torget täckt av bänkar, medan skådespelare underhåller publiken på andra sidan.

I närheten av torget finns två träffpunkter som har nutida populär musik och kultur: Melkweg (Lijnbaansgracht 234a) och Paradiso (Weteringschans 6-8). Båda ställena är värt ett besök och är belägna i byggnader med intressant arkitektur. Paradiso är en gammal kyrka och Melkweg (Mjölkvägen) har varit ett mejeri. På deras hemsida kan du se vad som händer för tillfället. Kom ihåg att det är bra att boka i förväg om du vill vara säker på att komma in.
www.melkweg.nl (på engelska)
www.paradiso.nl (endast holländska)

För en drink är The Balie (Kleine Gartmanplantsoen 10), cafe Eilders och Reynders bland våra favoriter. Om du vill gå till ett coolt och hipt ställe, kan du försöka med Lux. En nattklubb med live DJ´s från onsdag till söndag. Det ligger nära Leidseplein, på Marnixstraat 403. En bit ner längs gatan kan du hitta De Koe (Kossan) med ett kafe på andra våningen och en restaurang i källaren. Det är ett alternativt ställe för lite annorlunda gäster. Och maten är god. Så varför inte ge stället en chans?

När du är på gott humör borde du betala ett besök på Boom Chicago. En Boom Chicago show är en revy med en blandning av skrivet manus och improvisationer. Och det bästa av allt: det är på engelska! Du hittar teatern på Leidseplein 12. Intresserad? Surfa till deras hemsida: www.boomchicago.nl

Besök AUB Uitburo, under Stadsschouwburg, för information om vad du kan göra. De har mängder av flygblad och en almanacka med olika evenemang. Du kan även köpa biljetter här.På:www.aub.nl

Rembrandtplein
En annan "nöjes" plats i Amsterdams innerstad är Rembrandtplein. Det är lite mer sjabbigt här, men å andra sidan kan du hitta alla sorters kafeer, restauranger, barer, coffeeshops och mycket mer. Häng bara på ett av de fullsatta kafeerna eller ta en titt på det nya DJ-kafeet SOL. Cafe de Kroon (Kronan) är ett vackert stort kafe. Så om du föredrar elegans, är detta stället för dig. Vårt favoritställe på Rembrandtplein är cafe Schiller med en vacker, men något sjabbig, art-deco inredning. Torget är även en utmärkt startpunkt för en klubbrunda, både straight och gay. Amsterdams största ställe på lördagarna är Chemistry (vid Escape, Rembrandtplein 11) med topp DJ´s. Om du är villig att köa, har du en chans att komma in. Sinners in Heaven (Wagenstraat 3) är ett ‘skrytställe’. Club iT (Amstelstraat 24) erbjuder dig lite av gayklubbarnas extravaganza. Deras hemsida är ganska cool och här kan du se exakt vad som pågår: www.it.nl

Precis vid torget ligger Halvemaansteeg, en smal gata med många gaybarer. Intill Rembrandtplein är Reguliersdwarsstraat full av nattliga aktiviteter. Gatan har en blandning av kommersiella gaybarer, dyra restauranger och nattklubbar för äldre affärsmän och lokala berömdheter.

Vondelpark
Vondelpark är Amsterdams mest berömda park; ett magnifikt och rymligt grönområde nära centrum. Det är inte bara träd här, utan du kommer att hitta ängar att sitta på i solen, sjöar och bubblande fontäner. Parken anlades 1864 av rika invånare och fick sitt namn efter Joost van den Vondel, en betydelsefull holländsk renässans poet. Den börjar strax efter Amsterdams livliga Leidseplein och sträcker sig, längre än vad ögat kan se, in i stadens vackra sydliga områden. Parken har många ingångar.

Kulturella evenemang
Parken anlades 1864 och ända från starten har olika skådespelare vartit organiserade här. Sedan 50-talet har konserter, teaterföreställningar och dansuppvisningar ägt rum på den stora scenen. Under 70-talet översvämmades parken av hippies och flower power barn från hela världen. De tillbringade t o m nätterna i parken. Tillsammans med de unga kom en stor mängd ‘fri’ musik till parken. Bandens spontana uppträdanden drog till sig en stor publik. 1974 startade ett nytt program: The Vondelpark Open Air Theatre. Varje sommar erbjuds olika typer av underhållning, vilket inkluderar teater, jazz, klassisk musik, pop och världsmusik. Barnteater och stand up comedy är också en del av programmet. Den unika atmosfären på teatern lockar både trogna fans och förbipasserande från Nederländerna och från andra länder. P g a det varierande sortimentet, finns det alltid något för alla. Vondelpark Open Air Theatre är öppen under sommaren, från juni till augusti. För mer detaljer, ta en titt på deras hemsida: www.openluchttheater.nl

Sport
Parken är också ett trevligt ställe för promenader, cykling, ridning och inlines-åkning. Året runt kommer du att se människor cykla eller gå genom parken. Kom ihåg att trafiken kan vara något hektisk sommartid. En fredagkväll kan det vara tusentals inlines-åkare i parken, eftersom Blauwe Theehuis är start och mål i fredagens Night Skate. Om du inte är en erfaren åkare, men gärna skulle vilja bli det, är Vondelpark ett bra ställe att lära sig.

Lite mer kultur
The Blauwe Theehuis, (Det Blåa Tehuset) är ett utmärkt ställe i mitten av Vondelpark för att åta eller dricka. Det är fantastiskt beläget, och många trendiga amsterdam-bor har redan besökt det. Den uppvärmda terrassen är även öppen vintertid! Och om du är intresserad av bra funky dj-music är detta det perfekta stället, för varje söndag spelar DJ’s bra musik.

Ta en titt på deras hemsida på: www.blauwetheehuis.nl (holländska)

En annan kulturell plats i Vondelpark är Filmmuseet och dess kafe Vertigo. Filmmuseet är rätt plats om du är intresserad "gamla klassiska filmer" och på torsdagskvällarna kan du njuta av en film på terrassen (endast sommartid). Det är en något annorlunda grupp människor som ofta besöker det. För mer information kan du bsöka deras fina hemsida (endast holländska): www.filmmuseum.nl

För tillfället pågår en ombyggnad av parken. Marken är något vattnig och man försöker rädda parken från en översvämning. Men låt inte det stoppa dig från att besöka parken, det pågår fortfarande en massa bra saker här. Andra fina parker som är värda att besöka är Westerpark, Beatrixpark och Rembrandtpark.

Museumplein och Concertgebouw
Om du älskar klassisk musik skall du definitivt besöka Concertgebouw (Concertgebouwplein 2-6) Det ligger i närheten Museumplein och en fin dag kan du lätt gå dit från centrum. Annars kan du ta spårvagn 16 från Central Station eller Leidseplein. För en översikt av programet, gör ett besök på hemsidan, som är både på engelska och holländska: www.concertgebouw.nl

Evenemang i Amsterdam är ofta avslappnande och oformella. Så ha på dig vad du vill när du ska besöka en konsert på Concertgebouw. Här kan du se allt från jeans till kostym, klassisk frisyr till punkfrisyr. Men tiden är viktig. Konserterna börjar exakt kl.20.15. Var där i god tid, så kan du ta en drink i samlingshallen eller ta en titt på byggnadens interiör. Och för konferencieren, han föredrar att agera när du är där. Vänta med applåderna tills dirigenten och solisterna kommer ut genom en dörr, vid toppen av en trappa som reser sig bakom orkestern. Det är en imponerande syn.

Museumplein
Museumplein sträcker ut sig framför Concertgebouw och det är bara några minuters promenad till ett flertal berömda konstmuseum i staden: Rijksmuseum, Van Gogh Museum och Stedelijk Museum. Museumplein har nyligen renoverats och är ett utmärkt ställe för alla som vill ha en lugn stund. Här finns enorma gräsmattor, en fontän och en skridskobana.

Rijksmuseumet (Stadhouderskade 42) innehåller Nederländernas största samling av konst och historia. Museet är värt ett besök om du är en älskare av holländsk 1600-tals konst. Inkluderat verk av Rembrandt, Vermeer, Frans Hals och Jan Steen. Men museet innehåller även andra saker som en silversamling, dockhus och Asiatisk konst. Även byggnaderna är värda en titt. De blev ritade 1885 av den holländska arkitekten Cuypers, som också var ansvarig för Central Station.

För vidare information besök: www.rijksmuseum.nl (på holländska, engelska, tyska, franska, italienska och spanska).

Ett annat stort museum nära Museumplein är Van Gogh Museum (Paulus Potterstraat 7). Missa inte detta nyrenoverade museum, proppfullt med Van Gogh målningar. För en bakgrundshistoria om Van Goghs liv och tid, ta en titt på: www.vangoghmuseum.nl
(på holländska och engelska).

Bredvid Van Gogh Museumet ligger Stedelijk Museum (Paulus Potterstraat 13), en stor utställningsplats för modern och nutida konst. Museet följer konstens utveckling under 1900-talets andra hälft. Samlingen inkluderar målningar och skulpturer, teckningar, tryck, fotografier, grafisk design, konsthantverk och nya medier.

Mer information kan du hitta på: www.stedelijk.nl (engelska och holländska).

Albert Cuyp Market
Albert Cuyp Market är Amsterdams mest berömda dag marknad, med marknadsstånd på bägge sidorna av gatan. Här kan du hitta billiga kläder, kuriosa, mat från hela världen, blommor och mycket mer. Missa inte fiskförsäljarna och när du är sugen på en söt holländsk njutning, gå och köp en nygräddad stroopwafel (siraps våffla) här. Speciellt en solig dag är platsen en multikulturell gata fylld med Amsterdamsk humor.

Albert Cuyp Market ligger i De Pijp (Pipan) ett gammalt arbetarklass område från 1800-talet, men nu ett multikulturellt kvarter. Området är trevligt nog för en promenad, och du kommer att hitta butiker, matställen och kafeer av alla sorter. Ferdinand Bolstraat är huvudshoppinggatan, men har inte så attraktiv arkitektur. När du är intresserad av arkitektur, De Pijp innehåller några byggnader av Berlage och Amsterdamse School.

Berlage och Amsterdamse School
1800-talets kvarter för arbetarklassen (De Pijp, Staatsliedenbuurt, Dapperbuurt och Kinkerbuurt) består av billiga och fullpackade hus. Områdena har en brist på utrymme och grönområden. Under 1900-talets början ville några arkitekter bygga anständiga kvarter för både rika och arbetarklassen. 1915 kom arkitekten Hendrik Petrus Berlage (skapare av det berömda - De Beurs – i stadens centrum och några broar) med en plan för en ny expansion i syd. En sorts ministad med levande kvarter, allmänna transportmedel, parker och idrottsplatser. De här ideerna blev obetydligt förändrade av arkitekterna av Amsterdamse School. Vilka byggde fantastiska exempel på levande områden, med syfte att lägga in skönhet i arbetarklassens liv. Byggnaderna kan beskrivas som "skulpturer i sten".

Södra delen av De Pijp, Churchillaan och Vrijheidslaan kommer att visa dig några praktexempel av Amsterdamse School byggnader.

Det vackraste exemplet av den här byggnadstilen kan du hitta i the Spaarndammer area, där arkitekten Michel de Klerk har byggt några häpnadsväckande byggnader och postkontor på Zaanstraat. Gå och se de, för de är vackra!

Jordaan
Jordaan är en av de mest attraktiva delarna av Amsterdam, med dess smala gator och gömda "hofjes" (gårdsplaner). Jordaan var förut arbetarklassens kvarter. Men mycket har förändrats. Nu är området favoritkvarteret för artister, studenter, unga företagare och även några gamla invånare. Platsen har en intressant arkitektur, men den har även mycket annat till sin fördel. När du är intresserad av små butiker som säljer diverse saker, allt från secondhand kläder, knappar och spanskt lergods, är Jordaan en bra plats. Förutom det innehåller de små marknaderna och husen mycket trevliga restauranger och barer. Eller ett perfekt område att bara promenera runt i ett par timmar.

I Jordaan finns små restaurnger och kafeer utspridda överallt. De är alla ganska bra och gästerna består av allt från konstnärer till studenter. Promenera bara omkring och besök ett av dessa ställen........ du kommer kanske att bli överraskad!

Precis som med de berömda hofjes, är Jordaan det perfekta stället att se små holländska hus. De blev byggda från 1600-talet och framåt av de rika för gamla och behövande. Ta en titt på ett av de, många är öppna för allmänheten. På Lindengracht ligger Lindehofje (nummer 94-112) och Suykerhofje (nummer 149-163). På Dwarsstraat (nummer 3) leder en alle intill Claes Claez Hofje. Andra små hofjes kan du hitta på Palmgracht: Rapenhof (nummer 28) och Bossehofje (nummer 40).

I ena änden av Jordaan kan du hitta Anne Franks Hus (Prinsengracht 263). Gömstället där den judiska flickan skrev sin berömda dagbok under andra världskriget. Huset är ett museum nu, och dagboken är en väsentlig del av utställningen. När du vill gå dit, kom ihåg att du måste köa innan du kan gå in. Men tro oss, det är det värt!

Mer information: www.annefrank.nl (engelska, holländska, tyska och spanska)

Westertoren är nära Anne Franks Hus. Det 85 meter höga tornet är tillgängligt under sommaren. Från den första balkongen har du en storartad vy över staden.

Jordaan har ingen kedja med klubbar, men nära den vackra gamla stadsdelen är två av Amsterdams mest berömda klubbar: Mazzo (Rozengracht 114). De har bra DJ´s, har låga entrebiljetter och inga klädrestriktioner. Det är öppet från onsdag-söndag. Mittemot Mazzo kan du hitta den nya och flotta Club More (Rozengracht 133) som låter olika festföreningar med dess egen musik arrangera fester under en speciell kväll.

Vill du ha mer information? www.mazzo.nl och www.clubmore.nl

Waterlooplein
Waterlooplein är en bra plats för shopping (second-hand kläder, smycken och kuriosa). Den är belägen nära en modern, rund byggnad med utsikt över Amstel River, Stopera.

Ta god tid på dig på Waterlooplein. Det är ursprungstället för alla loppmarknader. Alla marknadstånd, med praktfulla färger kommer antagligen att fånga din första blick. Men titta på marken. För det mest intressanta sakerna är, bokstavligt talat, framför dina fötter. Vresiga knarkhandlare, med stor livserfarenhet, lägger ut sina senaste fynd, så att du kan gå ibland de och välja ut just den konstiga prylen som du vill rädda. Du kan även hitta en mycket bra second hand butik här; Episode (Waterlooplein 1). Deras saker har bra priser och du kan ofta hitta mycket fina grejer här. Ett måste för väskälskare och bältesfantaster. Stopera vid floden Amstel är en förkortning för stadhuis (rådhus) och opera. Byggnaden innehåller både rådhuset och Music Theatre. Byggnaden öppnades 1986. Den moderna arkitekturen var mycket kontroversiell. Gå och ta reda på vad som pågår. Det här är ett center för opera, dans och helskönt multimedia scenarbete.

Nära loppmarknaden kan du hitta Rembrandthuis (Jodenbreestraat 4). Det här museet består av två delar. Det nyligen upprustade huset som ägdes av den världsberömda konstnären Rembrandt van Rijn, som bodde och arbetade här från 1639 till 1658. Och en ny museumvinge, i vilken du kan hitta ett utställningsrum med en permanent samling av nästan alla Rembrandts etsningar och tillfälliga utställningar.

Mer information: www.rembrandthuis.nl (engelska och holländska)

Jewish Historical Museum (J.D. Meijerplein 2-4) är en bra plats att lära sig mer om religion, kultur och judarnas historia i Amsterdam. Museet består av en ny synagoga, en stor synagoga och gallerier.

För mer information surfa in på: www.jhm.nl (engelska och holländska).

Öster av centrum Hortus Botanicus
Den här trädgården är äldst i Amsterdam och en av de äldsta i Europa. Dess latinska namn - Hortus Botanicus – är ett tecken på dess tidiga ursprung som forskningscentrum inom medicinska växter (Plantage Middenlaan 2a). Sakta har det lett till en omsorgsfull observation av själva växterna. Hortus är ett ställe där man har lärt sig mycket om växter. Gå in i Hortus och du är i en 1600-tals värld med enorma mängder växter. Och stigarna som vindlar genom trädgården kommer att ge dig många enastående moment av njutning. Där finns även ett underbart litet kafe, med bord i solen och i skuggan.

För mer information: www.hortus-botanicus.nl

Inte så långt ifrån Hortus kan du hitta Tropenmuseum (Mauritskade 63). Det här museet är tillägnat ´människorna i världen´ och är en stor byggnad med en utmärkt samling av musikinstrument och masker, och rekonstruktioner av livet i olika länder. Museet är barnvänligt och roligt för lite äldre barn.

För mer information: www.kit.nl/tropenmuseum

Artis Zoo
(Plantage Kerklaan 38-40) är ännu närmare Hortus. Djurparken är OK (det är inget spektakulärt) men det är en trevlig plats att besöka. Parken inkluderar ett akvarium, geologiskt museum och planetarium (visningen är på holländska). Där finns en utmärkt lekpark fär barn med sandlåda och klätterställningar.
Mer information: www.artis.nl

Cykling
Med cykel kan du lätt ta dig runt i Amsterdam, om du vill ta dig lite längre än centrum. Det finns många cykelvägar och generellt är bilförarna uppmärksamma på cyklister. Men ta det försiktigt, för vägarna kan vara annorlunda än vad du är van vid. Vägarna består av upp till sju olika filer. Det är en trottoar på båda sidor för fotgängare, det är cykelvägar i båda riktningarna, det är filer för bilar i båda riktningarna, och i mitten är det spår för spårvagnarna. Kanalgatorna består bara av två filer: fotgängare, och allting annat inkluderat fotgängare (notera att de flesta kanalgatorna har en fil på varje sida av kanalen).

Hur du får tag på en cykel
Om du bara är på besök några få dagar eller en vecka, b$r du hyra en cykel. Det finns många cykeluthyrare. Till exempel Tweewielercentrum ´De Beurs´, MacBike eller Rent-A-Bike. Enda problemet med att hyra en cykel är rent-a-bike skylten som talar om att du är en turist! För att uppleva nöjet med en omärkt cykel, gå till Utrechtse-dwars-fiets på Utrechtsedwarsstraat 105 och känn dig som en Amsterdamsbo. Kontrollera cykeln innan du ger dig av, för de är inte alltid i sitt ursprungliga skick! När du ska stanna lite längre kan det vara ett bra alternativ att köpa en begagnad cykel. Du kan hitta en begagnad cykel för ca 150 euro och du kommer även att behöva ett bra lås. (åtminstone 50 euro). Om du är smart köper du låset först. Gå till en av marknaderna (t ex Waterlooplein, Albert Cuyp Market) och du kan hitta ett bra lås till halva priset! Du kan bli lockad att köpa en begagnad cykel av en knarkare, väldigt billigt (ca 15 euro). Vi råder dig att inte göra det, för de är alltid stulna. Att köpa en sån cykel skulle göra dig till hälare. Och häleri ett brott för vilket du kan bli straffad!

För att vara på den säkra sidan.
Följ följande regler om du vill vara på den säkra sidan:

Ø Stanna vid rödljus. Du kommer att se andra cyklister cykla mot rött ljus. Det är mycket farligt tills du förstår systemet.
Ø Lämna företräde vid grönt ljus och obevakade övergångar.
Ø Se alltid upp för bilar, cyklar och fotgängare.

För att göra det som en Amsterdambo Folket i Amsterdam följer inget av ovanstående. Många har inte ens fungerande ringklockor på sina cyklar, så det har inte ens nöjet att plinga på fotgängare (istället, har de nöjet att se turister hoppa åt sidan när de snuddar vid de i hög hastighet)

Här är en lista med regler, hur du cyklar som en Amsterdambo. Följ dem på egen risk...

Ø Grönt ljus betyder GÅ. Så åk på.
Ø Rött ljus betyder sakta ner men utan att stanna. Det är ett tecken på svaghet att stanna.
Ø Hitta en väg med minimalt med trafikljus, för är det för mycket trafik, kanske du blir tvungen att stanna.

Det är inte lätt att cykla i Amsterdam som en urinvånare. Trafikljusen gör det mycket svårt, för det tar tid att komma på hur de fungerar, eftersom det finns flera olika sorters trafikljus.

Att cykla i Amsterdam är inte så farligt som det låter. Du måste vara försiktig, men det är antagligen det bästa sättet ta ta sig runt på. Två sista varningar: Ta med dig en karta, du kommer att behöva det. Och lås alltid din cykel.

Copyright 2015 Lost in Amsterdam